سفارش تبلیغ
صبا ویژن
بارالها ! من از تو خشنودی به قضایت، برکت مرگِ پس از زندگی، خوشی زندگی پس از مرگ، لذّت نگریستن به رخسارت، شوق دیدار و دیدنت بی تنگنایی زیانبار و یا فتنه ای گمراه کننده را خواستارم . [رسول خدا صلی الله علیه و آله]
آمار

بازدید امروز :493
بازدید دیروز :575
کل بازدید :3114851
تعداد کل یادداشت ها : 1491
103/9/9
یادداشت های گذشته [1484]
برگزیده ها
 
کانال گفتگو با زرتشتیان [0] سایت "گفت و گو با زرتشتیان" [0] بر قله احادیث [0] مبهم ترین شخصیت تاریخ [0] خلیج فارس در سخن پیامبر(ص) [0] هیچستان [1] ترجمه منشور کورش [0] راه مقابله با زرتشتی [0] زنده زنده پوست کندن [1] سهم زرتشتیان در جنگ با عراق [1] نقد مسلمانان به جای اسلام [0] همه چیز اسلام از زرتشت! [0] چهارشنبه سوری [0] چرا اسلام جایگزین زرتشتی؟ [0] مهمترین های اسلام و زرتشتی [1] نژادپرستی ابزار زرتشتیان [0] گرایش زنان به اسلام [0] برخورد زرتشتیان با مرتدان [0] مقایسه ی بحرینی ها و زرتشتی ها [0] مفاتیح و ادرار شتر [0] نژادپرستی ممنوع [0] پس از عمری پژوهش [1] اسلام فردوسی [0] اسلام برای 1400 سال پیش [0] حقوق حیوانات در اسلام [0] تفسیر فروهر [0] امام رضا(ع) و زرتشتیان [0] مقایسه ی ادرار گاو و شتر [0] توهین به ایرانیان [0] تغییر در زرین کوب [0] ساسانیان بیگانه از فروهر [0] شورش ها در ایران [0] حضور امامان در جنگ با ایران [0] استحقاق توهین؟! [0] کاهش جمعیت زرتشتیان [0] کاهش حضور زرتشتیان در اینترنت [0] جنگ و کشتار [0] نجابت زرتشتیان [0] درخواست زرتشتیان از من [0] ظلم به زنان [0] اسلام اختیاری ایرانیان [0] می خواهم زرتشتی شوم! [475] ارزش شعار زرتشتیان [0] دزدی حدیث [0] وحشی‏گری در ایران باستان [0] کشتارهای امام علی(ع) [0] اخراج آریایی ها [0] تشرف یک زرتشتی به اسلام [0] عوامل گرایش به زرتشتی [0] ملاک خودی و غیر خودی [0] مشروعیت انجمن زرتشتیان؟ [0] قرض دادن زن خود [0] اعدام در دین زرتشتی [0] نوروز [0] انتخاب رئیس حکومت [0] آدم خواری [0] بی اعتباری گاتها [0] کارنامه اسلام [0] پیامبر اسلام(1) [0] پیامبر اسلام(2) [0] آرشیو پیوند روزانه [74]
خبر مایه
 
0[0]
لینک خرید کتاب راه راستی: www.raherasti.ir/9791

عضویت در تلگرام
 

سایت راه راستی راه اندازی شد

«گفتگو با زرتشتیان» یا دمیدن بر آتش کینه و تعصب؟ (1) استاد سید مجتبی آقایی
برخلاف چیزی که معمولاً‌ گفته یا پنداشته می‌شود، جامعه‌ی دینی زرتشتی در دوران کهن و نیز در آغاز اسلام، بسیار متنوع و متکثر بوده است. آنچه از آن همه از تکثر و تنوع به ما رسیده، به دست معدودی از موبدان که عمدتاً‌ از زرتشتیان بغداد بوده‌ و در فضای باز علمی دوران اسلامی زندگی می‌کرده‌اند، نوشته و تدوین شده است. با این وصف، در منابع اسلامی آن دوره، می‌توان به نشانه‌هایی دست یافت که نشان می‌دهد، مقارن با همان دوران، شمار زیادی از نحله‌های زرتشتی وجود داشته‌اند که آثارشان مستقیماً به دست ما نرسیده است. معنای این سخن آن است که دین زرتشتی کنونی، بر منابع بخش محدودی از جامعه‌ی زرتشتی تکیه دارد.
باری برای ایفاد این معنا، محض نمونه قابل ذکر می‌دانم که دسته‌ای از زرتشتیان به احتمال زیاد، به معاد بی‌باور بوده‌اند. این معنا، نخست از یک گزارش مقدسی آغاز می‌شود که می‌گوید: اغلب مجوس به معاد معتقدند. معنای این سخن آشکارا آن است که بخشی از آنان به معاد بی اعتقاد بوده‌اند. (شائول شاکد در ص 48 کتاب تحول ثنویت این نکته را نقل و ارزیابی کرده است) جالب این که این معنا توسط برخی از مفسران قرآن کریم هم در ذیل آیه‌ی 96 سوره‌ی بقره مورد تأیید قرار گرفته است و برای مثال، در تفسیر الطبری (ج 1، ص 473)؛ تفسیر کبیر‌ (ج 3‌، ص 1494) و کشف الاسرار و عده الابرار ( ج 1‌، صص 285 ـ 287‌) تصریح شده است که مجوس نسبت به معاد بی‌باورند. به نظر نمی‌آید که این مجوس، کسانی به جز همان زرادشتیه و شاید زروانیه بوده باشند.
بگذریم. اصل مطلب این است که امروز هم می‌توان از برخی مفاهیم مطرح در پنداشته‌های منابع کهن زرتشتی، نوعی بی باوری به معاد در شکل پذیرفته‌ شده‌ی کنونی را استنباط کرد. برای مثال، وقتی در برخی منابع کهن گفته می‌شود که اهریمن در گیتی محصور است و به تدریج با هر بدی که از او سر می‌زند، نیرویش تحلیل می‌رود تا در فرجام نابود یا ناتوان بشود، پر واضح است که نقش انسان خاص به عنوان محور مبارزه با او نقض می‌گردد و لذا هیچ لزومی هم ندارد که در رستاخیز هم حساب و عقابی متوجه انسان باشد.
شاید این استدلال (که می‌توان آن را به صورت مقاله‌ای مستقل ارایه داد) واقعاً دسته‌ای از زرتشتیان قدیم را هم به معاد بی باور کرده و هم زمینه‌ی نوعی جبرگرایی در آنان را ایجاد نموده بوده است. لیکن بی تردید، چنین قرائتی، هیچگونه بختی در رویارویی با کلام اسلام را نداشته است.

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ


  
Google

در این وبلاگ
در کل اینترنت
وبلاگ-کد جستجوی گوگل